Centre d'ajuda - Propietari

Troba les respostes a les questions freqüents

Normativa per al lloguer de vehicles a Catalunya

Des de 2019, els propietaris que realitzin lloguers, com a agència de lloguer, autònom o a títol particular, han de complir amb la normativa vigent que obliga a les persones físiques i jurídiques dedicades al lloguer de vehicles, a mantenir un registre de les seves operacions, així com a comunicar-les a la policia autonòmica dins d’uns terminis establerts.

El marc normatiu de referència és l’article 25.1 de la Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de seguretat ciutadana i el Decret 393/1974, de 7 de febrer, sobre identificació i registre dels usuaris de determinats establiments turístics, així com les activitats de lloguer de vehicles, amb o sense conductor. Es tracta d’una simple mesura de seguretat creada després del terribles atemptats patits a Barcelona el mes d’agost de 2017, els Mossos d'Esquadra sol·liciten estar informats de les dades dels usuaris que lloguen vehicles en general.


Yescapa, com a plataforma digital es compromet a col·laborar amb els Mossos d’Esquadra per a la difusió de l’informació sobre aquest tema., així com proporcionar les dades dels vehicles quan les autoritats ho sol·licitin de manera trimestral per al seguiment del bon compliment.

¿Quines són les meves obligacions com a propietari d’un vehicle que exerceix el lloguer?


Els Mossos d’Esquadra poden contactar amb els propietaris per a la realització d’inspeccions. Durant aquestes inspeccions els agents desitgen disposar de l’informació dels viatgers que lloguen els vehicles des de 2019.

Per això, si llogues la teva autocaravana o furgoneta camper hauràs de complir amb les següents obligacions:


  • Disposar d’un registre (en suport físic o informàtic) de les operacions de lloguer realitzades, accesibles als agents de policia.

Com a propietari de la nostre plataforma, disposes de la informació de cada lloguer a l’apartat “Les meves reserves” del teu Perfil Yescapa. Per a complir amb els requisits, hauràs de guardar el contracte de cada lloguer que signis amb cada viatger. Per això, assegura’t d’omplir la informació correctament amb el número del carnet de conduir tant del conductor principal com del segon conductor (si fos el cas) indicat en els apartats destinat a això (la part superior del contracte de lloguer). T’aconsellem així mateix, sol·licitar aquest documents per a comprovar la veracitat de l’informació indicada en el contracte. Si el viatger és estranger, has d’anotar igualment el número del passaport o del carnet d’identitat.

  • Informar a la Policia autonòmica de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de cada lloguer realitzat en un termini màxim de 24 horas del lliurament del vehicle al correu electrònic itpg6986@gencat.cat, per mitjà d’un document editable preferentment com el mostrat a continuació: Registre de les operacions de lloguer.

Aquest document ha de ser omplert i enviat en un termini màxim de 24 hores després de la signatura de cada contracte de lloguer. Una vegada omplert, s’haurà d’enviar a l’adreça indicada anterioment. S’omplirà sota el principi d’un document per lloguer realitzat. En l’objecte de cada email, s’ha d’indicar la raó social si es tracte d’una empresa o el nom i cognom en el cas d’un propietari particular.

Trobaràs tota la informació en el document exemple a continuació: Registre de les operacions de lloguer (t'aconsellem descarregar-ho en format exel en el teu ordinador). Es tracta d'un model exemple al qual no podem donar accés pel que recomanem descarregar-ho en format excel en el teu ordinador per a poder emplenar-ho fàcilment.


Si necessites informació addicional o et sorgeixen dubtes sobre aquest tema, et recomanem consultar el següent enllaç: Comunicació periòdica de dades sobre el lloguer de vehicles o contactar directament amb:


Àrea Central de Policía Administrativa

Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra

Avinguda de la Pau, 120. 08026 - Sabadell

Telèfon de contacte: +34 937 285 200 - Ext. 22050

Direcció email: itpg31724@gencat.cat